Friday, September 16, 2011

Kenapa perlu merokok ?

Posted by asmiza at 1:51 PM
Aku pelik bin ajaib lah, oh b4 dat assalamualaikum :)
Hah proceed, aku pelik kenape org boleh merokok dgn jayenye.

Aku terfikir pasal nie bila semenjak dua menjak ni udara dlm rumah aku x berapa nak sihat.
Almaklumlah time2 raya mcm nie boleh kata everyday ada yg dtg melawat,
Disebabkan rmh aku takde sape yg merokok jadi bila ramai2 yg dtg tu merokok pulak aku rasa lemas.
Pelik bila tgk dlm bekas rokok tu berbatang batang rokok boleh dihabiskan dlm masa krg dari 2 jam. Bravo !

Ini bkn sbb aku tak suka org dtg rmh aku, aku sukaaa sgt.
Serious ok tak menganjing pun. Aku suka bila org dtg rumah.

Dear smokers out there,
Tak rasa lemas ke dgn asap asap yg berkepul kepul keluar tu ? erghh

Eh, merokok tu bawak penyakitkan ?
Aku penah tanya jugak kwn2 aku knp merokok,
n they said 1 kepuasan, nak hilangkan tension too.
Come on guys, nnt penyakit bnyak lg kau tension tau ?
Baik sembahyang or mengaji ke, boleh hilangkan tension jugak kan ?
Dpt pahala lg tu, berdouble double. Taknak ke ?

Hah, lg satu aku rasa nak gelak pun ada.
Why ? Sebab nampak tak dekat kotak tu ? Nampak tak ada gambar apa ?
With AMARAN !
PEROKOK PENYEBAB KANSER PARU-PARU

Mungkin perkataan dan gambar tak melambangkan apa apa,
Mungkin bila nampak penyakit or nampak proses paru paru bertukar hitam baru ada rasa nak berhenti ? Eww

Sahabat sahabatku,
Please la. Pernah tgk iklan yg pasal merokok tu tak ? Yg ada nurse tu ? "dont break my heart"

ramai sgt patient yg aku jumpa kat hosp masuk sbb merokok,
jgnlah penuhkan CCU tu lg please.
My uncle, dia dah 2 kali kena stroke ,
mcm ni la. Cuba fikir kalau kita ada family,
kitalah ketua keluarga,
n kita dpt banyak penyakit dan tak boleh buat apa,
so family kita mcm mana ? Kesiankan.

I have no right actually nak halang sesiapa, but please,
INGATLAH ORG YG TERSAYANG :)
Dan aku taknak lah jadi passive smoker, eh wait ! Passive smoker kan ?
So aku ada hak la nak halang kan ? hehe
STOP SMOKING PPL :D

Ok lah, aku mintak maaf mana yg terasa. Sesungguhnya yg baik itu dtg dari Allah SWT dan yg buruk itu dr diri aku sendiri, wassalam :)

p/s : aku rasa nak letak tanda NO SMOKING la kat rmh aku.
Boleh kan ? Hehehe :D

2 comments:

Amoi MiyaSya said...

huh, tak suka gak orang yang merokok ! grrrr ~~

asmiza said...

kann,samela kite :D

Friday, September 16, 2011

Kenapa perlu merokok ?

Aku pelik bin ajaib lah, oh b4 dat assalamualaikum :)
Hah proceed, aku pelik kenape org boleh merokok dgn jayenye.

Aku terfikir pasal nie bila semenjak dua menjak ni udara dlm rumah aku x berapa nak sihat.
Almaklumlah time2 raya mcm nie boleh kata everyday ada yg dtg melawat,
Disebabkan rmh aku takde sape yg merokok jadi bila ramai2 yg dtg tu merokok pulak aku rasa lemas.
Pelik bila tgk dlm bekas rokok tu berbatang batang rokok boleh dihabiskan dlm masa krg dari 2 jam. Bravo !

Ini bkn sbb aku tak suka org dtg rmh aku, aku sukaaa sgt.
Serious ok tak menganjing pun. Aku suka bila org dtg rumah.

Dear smokers out there,
Tak rasa lemas ke dgn asap asap yg berkepul kepul keluar tu ? erghh

Eh, merokok tu bawak penyakitkan ?
Aku penah tanya jugak kwn2 aku knp merokok,
n they said 1 kepuasan, nak hilangkan tension too.
Come on guys, nnt penyakit bnyak lg kau tension tau ?
Baik sembahyang or mengaji ke, boleh hilangkan tension jugak kan ?
Dpt pahala lg tu, berdouble double. Taknak ke ?

Hah, lg satu aku rasa nak gelak pun ada.
Why ? Sebab nampak tak dekat kotak tu ? Nampak tak ada gambar apa ?
With AMARAN !
PEROKOK PENYEBAB KANSER PARU-PARU

Mungkin perkataan dan gambar tak melambangkan apa apa,
Mungkin bila nampak penyakit or nampak proses paru paru bertukar hitam baru ada rasa nak berhenti ? Eww

Sahabat sahabatku,
Please la. Pernah tgk iklan yg pasal merokok tu tak ? Yg ada nurse tu ? "dont break my heart"

ramai sgt patient yg aku jumpa kat hosp masuk sbb merokok,
jgnlah penuhkan CCU tu lg please.
My uncle, dia dah 2 kali kena stroke ,
mcm ni la. Cuba fikir kalau kita ada family,
kitalah ketua keluarga,
n kita dpt banyak penyakit dan tak boleh buat apa,
so family kita mcm mana ? Kesiankan.

I have no right actually nak halang sesiapa, but please,
INGATLAH ORG YG TERSAYANG :)
Dan aku taknak lah jadi passive smoker, eh wait ! Passive smoker kan ?
So aku ada hak la nak halang kan ? hehe
STOP SMOKING PPL :D

Ok lah, aku mintak maaf mana yg terasa. Sesungguhnya yg baik itu dtg dari Allah SWT dan yg buruk itu dr diri aku sendiri, wassalam :)

p/s : aku rasa nak letak tanda NO SMOKING la kat rmh aku.
Boleh kan ? Hehehe :D

2 comments:

Amoi MiyaSya said...

huh, tak suka gak orang yang merokok ! grrrr ~~

asmiza said...

kann,samela kite :D

 

asmiza's Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea