Tuesday, November 16, 2010

cerite untuk renungan bersame

Posted by asmiza at 9:49 AM
Penah x korang tepikir hidup dalam kesusahan ? pernah x korang rase hidup dlm family yg serba kekurangan ?

Aku ade 1 cerite yg nak share kat semue. Hayati cite nih. Dis is true. Org yg aku nak cite nih agk rapat. Bukan rapat ngan aku but rapat ngan 1 of my sibling.

Seorang student yg study di sebuah IPTA terpakse quit & masuk ke form 6 bcos of masalah kewangan..die seorang yg tabah bile kite lihat dr luaran..seorang yg happy go lucky tp hati di dlm ? x siape yg tahu..

1 hari diperhimpunan, bile ckg ckp tentang kesusahan adik beradik yg berkongsi baju sekolah..die hanye tersengih sambil berkate ‘aku la tu’..kwn kwn yg mendengar krn tidak tahu ape2 hanye ketawe dan ckp ‘ahh..blah la ko’..tapi, bile 1 hari mereke mendengar cerite sebenar dr seorang ckg, org yg cool & ckp ‘aku la tu’ adelah org sebenar yg dimaksudkan..hanye ade yg mampu mengalirkan air mate..penah korang terpikir kongsi baju ngan adik beradik ? adik nak pinjam baju pon bukan main marah lagi kan ? cerite ni terbongkar bile adiknye selalu dtg lambat ke sekolah..adiknye seorang murid yg cerdik & x mempunyai masalah disiplin..bile diselidik, rupe2nye, adiknye yg bersekolah pd sesi petang terpakse menunggu abgnye yg bersekolah pd sesi pagi untuk menukar & menggunakan baju yg same..means, mereke hanye mempunyai sehelai baju sekolah yg perlu digunakan oleh 2 org setiap hari..how come ? klau kotor ? =_= ..saiz yg berbeze x menjadi masalah bg mereke..klau kite, baju terbesar cket, terkecik or x ikut citerase mulela mencebik muke..

Ayahnye bekerje di sebuah kilang..mungkin bernasib baik krn kilang tersebut hanye beberape meter dari rumah mereke..tp bile sakit susah ? dgn ape mereke nak bergerak ? mereke x memiliki sebarang kenderaan pun..ibunye sakit, mungkin memerlukan further treatment, tp mcm mane ? ape yg mereke mampu ?

Bile raye, semue masing2 beraye di rumah kwn, bile abis semue rumah dorang pergi & tinggal rumah die seorang yg belum pegi mereke dgn senang hanye berkate ‘alaa kau, rumah ko sorang je belum pegi’ ..its easy ntok dorang ckp but we donno how hard for him to accept all those kate2 dorang..die hanye mampu berkate ‘aku sebok la’ mungkin susah untuk die menolak..tp klau die terime ? mungkin akn menyusah ibu bapenye..

Die adelah best student sekolah pade tahun 2009..but he cant go further bcos of money..sayangg..adik beradiknye semue bijak pandai..tp masalah kewangan mengatasi segalenye..mengape kite yg hidup dlm keadaan yg serbe serbi cukup tidak seperti mereke ? mereke yg x pergi ke mane2 tuisyen yg gah tp masih boleh bejaye dgn cemerlang..kite yg keluar duit beratus2 sebulan untuk pergi tuisyen tidak dpt menandingi die..mereke yg x dihantar kesekolah agama dr kecik tetapi lancar membace Al-Quran, tidakkah malu bg kite yg dihantar bersekolah agame tp bile disuruh membace Al-Quran tersenyap..krn ape ? jarang membacenye..mungkin ade yg dah lame x bace Al-Quran kan ? bukan aku ckp org tp merujuk kpd diri aku jgk..


jus 1 out of all his clasmate yg pernah pegi rumah die..hanye seorang itu jugelah yg tahu betape susahnye die..dan hanye die seoranglah yg paham bile lelaki itu menolak bile kwn kwn nak dtg beraye ke rumahnye..dan kwn itulah yg meminte kwn kwn yg lain supaye paham tentang kesusahan..dan bile kwn kwn yg lain medenga barulah mereke faham dan mesti ade yg menangis '-'

Okay..bile aku dengar sendiri cerite nih, 1 mende yg x dpt digambarkan..tp bak kate pepatah ‘berat mate memandang, berat lagi bahu yang memikul..mungkin kdg kdg kite rase susah kitela org yg pling susah..dan bile susah,duit habis dgn senang2 kite mintak duit kat mak ayah..kite kene fikir yg ade org jauh lebih susah dari kite..

Cerite ni bukanlah bertujuan utk memalukan or mengaibkan mane2 pihak tetapi hanye untuk renungan kite bersame..mungkin boleh dijadikan iktibar..semue yg baik dtg dari Allah dan yg buruk itu dtg diri sy sendiri..maaf andai ade terkasar bahase or mengguris perasaan sesiape yg membace..sekiann...

2 comments:

Asz Miza said...

mak aih..T-T sedey.

asmiza said...

2 lahh..siyes sedih..

Tuesday, November 16, 2010

cerite untuk renungan bersame

Penah x korang tepikir hidup dalam kesusahan ? pernah x korang rase hidup dlm family yg serba kekurangan ?

Aku ade 1 cerite yg nak share kat semue. Hayati cite nih. Dis is true. Org yg aku nak cite nih agk rapat. Bukan rapat ngan aku but rapat ngan 1 of my sibling.

Seorang student yg study di sebuah IPTA terpakse quit & masuk ke form 6 bcos of masalah kewangan..die seorang yg tabah bile kite lihat dr luaran..seorang yg happy go lucky tp hati di dlm ? x siape yg tahu..

1 hari diperhimpunan, bile ckg ckp tentang kesusahan adik beradik yg berkongsi baju sekolah..die hanye tersengih sambil berkate ‘aku la tu’..kwn kwn yg mendengar krn tidak tahu ape2 hanye ketawe dan ckp ‘ahh..blah la ko’..tapi, bile 1 hari mereke mendengar cerite sebenar dr seorang ckg, org yg cool & ckp ‘aku la tu’ adelah org sebenar yg dimaksudkan..hanye ade yg mampu mengalirkan air mate..penah korang terpikir kongsi baju ngan adik beradik ? adik nak pinjam baju pon bukan main marah lagi kan ? cerite ni terbongkar bile adiknye selalu dtg lambat ke sekolah..adiknye seorang murid yg cerdik & x mempunyai masalah disiplin..bile diselidik, rupe2nye, adiknye yg bersekolah pd sesi petang terpakse menunggu abgnye yg bersekolah pd sesi pagi untuk menukar & menggunakan baju yg same..means, mereke hanye mempunyai sehelai baju sekolah yg perlu digunakan oleh 2 org setiap hari..how come ? klau kotor ? =_= ..saiz yg berbeze x menjadi masalah bg mereke..klau kite, baju terbesar cket, terkecik or x ikut citerase mulela mencebik muke..

Ayahnye bekerje di sebuah kilang..mungkin bernasib baik krn kilang tersebut hanye beberape meter dari rumah mereke..tp bile sakit susah ? dgn ape mereke nak bergerak ? mereke x memiliki sebarang kenderaan pun..ibunye sakit, mungkin memerlukan further treatment, tp mcm mane ? ape yg mereke mampu ?

Bile raye, semue masing2 beraye di rumah kwn, bile abis semue rumah dorang pergi & tinggal rumah die seorang yg belum pegi mereke dgn senang hanye berkate ‘alaa kau, rumah ko sorang je belum pegi’ ..its easy ntok dorang ckp but we donno how hard for him to accept all those kate2 dorang..die hanye mampu berkate ‘aku sebok la’ mungkin susah untuk die menolak..tp klau die terime ? mungkin akn menyusah ibu bapenye..

Die adelah best student sekolah pade tahun 2009..but he cant go further bcos of money..sayangg..adik beradiknye semue bijak pandai..tp masalah kewangan mengatasi segalenye..mengape kite yg hidup dlm keadaan yg serbe serbi cukup tidak seperti mereke ? mereke yg x pergi ke mane2 tuisyen yg gah tp masih boleh bejaye dgn cemerlang..kite yg keluar duit beratus2 sebulan untuk pergi tuisyen tidak dpt menandingi die..mereke yg x dihantar kesekolah agama dr kecik tetapi lancar membace Al-Quran, tidakkah malu bg kite yg dihantar bersekolah agame tp bile disuruh membace Al-Quran tersenyap..krn ape ? jarang membacenye..mungkin ade yg dah lame x bace Al-Quran kan ? bukan aku ckp org tp merujuk kpd diri aku jgk..


jus 1 out of all his clasmate yg pernah pegi rumah die..hanye seorang itu jugelah yg tahu betape susahnye die..dan hanye die seoranglah yg paham bile lelaki itu menolak bile kwn kwn nak dtg beraye ke rumahnye..dan kwn itulah yg meminte kwn kwn yg lain supaye paham tentang kesusahan..dan bile kwn kwn yg lain medenga barulah mereke faham dan mesti ade yg menangis '-'

Okay..bile aku dengar sendiri cerite nih, 1 mende yg x dpt digambarkan..tp bak kate pepatah ‘berat mate memandang, berat lagi bahu yang memikul..mungkin kdg kdg kite rase susah kitela org yg pling susah..dan bile susah,duit habis dgn senang2 kite mintak duit kat mak ayah..kite kene fikir yg ade org jauh lebih susah dari kite..

Cerite ni bukanlah bertujuan utk memalukan or mengaibkan mane2 pihak tetapi hanye untuk renungan kite bersame..mungkin boleh dijadikan iktibar..semue yg baik dtg dari Allah dan yg buruk itu dtg diri sy sendiri..maaf andai ade terkasar bahase or mengguris perasaan sesiape yg membace..sekiann...

2 comments:

Asz Miza said...

mak aih..T-T sedey.

asmiza said...

2 lahh..siyes sedih..

 

asmiza's Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea