Tuesday, July 20, 2010

apakah maksud nama anda ?

Posted by asmiza at 6:28 PM

HELLO PEOPLE :)
ASSALAMUALAIKUM :)

::ASMIZA::


sampai sekarang aku still carik maksud name aku 

korang penah jumpe x maksud name aku ?
klau ade bg ah tauu 
name aku x de makne. huu
tapi dulu penah tanye ustazah aku 
bile sebut pasal maksud name masing2 dlm islam
macam2 name && kebanyakan name semua ade maksud2
yg biasenye ;

NUR = CAHAYA 
AFIQ = YANG MULIA


aku tanye "ustazah, sy xde makne. camne pulak ekk ?
&& ustazah aku jwb "x pe klau xde makne dari makne yg bukan2 :)
then, aku bersyukur wlaupun smpai skang x jumpe makne name aku,
tp still ade name & x penah jumpe makne yg x elok utk name aku :)

mak ngan ayah aku punye name :

ZAINAL ABIDIN = perhiasan orang beribadat :)
mak aku ponn xde maksud ; SHARINA .

adik badek aku punye name :

asraf without y mmg xde makne.
so maknenye adek laki aku pon xde makne lahh. 
klau ade y or asyraf maksudnya yang mulia :)
adik yg lainn maknenye

AMIRAH = PUTERI
ANISAH = YANG MESRA
ARFAH = GEMBIRA


kalau perasan, name adek badek aku sume stat huruf 'A' 
ayah aku ckp, dulu dye salu jadi org last2 wlaupon dye dtg awal.
then, bile dye ade anak dye letak semue huruf A :)
hah, skang nih ape2 cket, semuenye kitorang yg kene stat dulu.
saba je lahh . tp x pee :)



nak tanye korang korang pulakk mcm mane?
ape maksud name korang :)


so, pilihlah name yang cantik && bertepatan ngan syarak. Jgn hanye melihat kpd sebutan yg menarik && glamour :)


p/s : aku ade anak nnt, aku nak bg name anak aku bes2, bkn makne glamour tp makne2 yg bagos bagos. sbb makne name seseorag 2 bole mmpengaruhi kehidupan seseorang. 
 Ibnul Qayyim. Katanya: “Kebanyakan orang-orang yang hina, nama mereka munasabah dengan diri mereka. Dan kebanyakan orang-orang mulia dan tinggi, nama mereka sesuai dengan diri mereka”.
^___________^

4 comments:

Anonymous said...

name ku : khairiyyah
maksud nye : penolong kebaikan
haha...tq mak ayh bg name yg baek :)
PD ASZ XKISAH LA XADE MKNE POWN cz kamu stil terbaek!!

asmiza said...

khaiii :) kau mang baek.
ak tebaek eh ? kauu ponn tebaek lahh. ily <3

asz_miza said...

oh..nama kita sama..dan suka pakai nama asz jugak! Hehe..i wonder how u get to knw my blog? My sister sume start nama depan with Asmiza, just yang bezakan ialah nama belakang.. Nice to meet u Asmiza!;) Bertambah lagi sorang kawan nama yang sama..

asmiza said...

saje try carik org yg name same n i found u :) ohh. oritee. nice to know u jgk ;)

Tuesday, July 20, 2010

apakah maksud nama anda ?


HELLO PEOPLE :)
ASSALAMUALAIKUM :)

::ASMIZA::


sampai sekarang aku still carik maksud name aku 

korang penah jumpe x maksud name aku ?
klau ade bg ah tauu 
name aku x de makne. huu
tapi dulu penah tanye ustazah aku 
bile sebut pasal maksud name masing2 dlm islam
macam2 name && kebanyakan name semua ade maksud2
yg biasenye ;

NUR = CAHAYA 
AFIQ = YANG MULIA


aku tanye "ustazah, sy xde makne. camne pulak ekk ?
&& ustazah aku jwb "x pe klau xde makne dari makne yg bukan2 :)
then, aku bersyukur wlaupun smpai skang x jumpe makne name aku,
tp still ade name & x penah jumpe makne yg x elok utk name aku :)

mak ngan ayah aku punye name :

ZAINAL ABIDIN = perhiasan orang beribadat :)
mak aku ponn xde maksud ; SHARINA .

adik badek aku punye name :

asraf without y mmg xde makne.
so maknenye adek laki aku pon xde makne lahh. 
klau ade y or asyraf maksudnya yang mulia :)
adik yg lainn maknenye

AMIRAH = PUTERI
ANISAH = YANG MESRA
ARFAH = GEMBIRA


kalau perasan, name adek badek aku sume stat huruf 'A' 
ayah aku ckp, dulu dye salu jadi org last2 wlaupon dye dtg awal.
then, bile dye ade anak dye letak semue huruf A :)
hah, skang nih ape2 cket, semuenye kitorang yg kene stat dulu.
saba je lahh . tp x pee :)



nak tanye korang korang pulakk mcm mane?
ape maksud name korang :)


so, pilihlah name yang cantik && bertepatan ngan syarak. Jgn hanye melihat kpd sebutan yg menarik && glamour :)


p/s : aku ade anak nnt, aku nak bg name anak aku bes2, bkn makne glamour tp makne2 yg bagos bagos. sbb makne name seseorag 2 bole mmpengaruhi kehidupan seseorang. 
 Ibnul Qayyim. Katanya: “Kebanyakan orang-orang yang hina, nama mereka munasabah dengan diri mereka. Dan kebanyakan orang-orang mulia dan tinggi, nama mereka sesuai dengan diri mereka”.
^___________^

4 comments:

Anonymous said...

name ku : khairiyyah
maksud nye : penolong kebaikan
haha...tq mak ayh bg name yg baek :)
PD ASZ XKISAH LA XADE MKNE POWN cz kamu stil terbaek!!

asmiza said...

khaiii :) kau mang baek.
ak tebaek eh ? kauu ponn tebaek lahh. ily <3

asz_miza said...

oh..nama kita sama..dan suka pakai nama asz jugak! Hehe..i wonder how u get to knw my blog? My sister sume start nama depan with Asmiza, just yang bezakan ialah nama belakang.. Nice to meet u Asmiza!;) Bertambah lagi sorang kawan nama yang sama..

asmiza said...

saje try carik org yg name same n i found u :) ohh. oritee. nice to know u jgk ;)

 

asmiza's Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea